Istoric

             Scoala, in sensul modern al cuvantului, isi are obarsia in hotararile Eforiei Scoalelor Nationale din 1838 de infiintare a scolilor satesti. Potrivit acestor reglementari, au fost infiintate scoli primare in cele doua sate ale comunei –Curtisoara, cu 9 scolari si Dobrotinet, cu 20 scolari.

Scoala comunala din Curtisoara a fost construita prin munca satenilor si intretinuta de acestia. Documentele vremii vorbesc de greutatile prin care trecea scoala sateasca. Intr-un raport de inspectie din 1846 se consemna: „La invatatura sunt 8 scolari.Lemne are, dar scoala este dezlipita. Candidatul are purtari bune.”

Drumul scolii a fost greu, dar ea a reusit sa invinga greutatile materiale de tot felul si a mers inainte. Dupa revolutia din 1848, scolile satesti au fost inchise. Ele si-au redeschis treptat cursurile, in 1851.Scoala Curtisoara si-a reluat activitatea in 1854, fiind frecventata de 27 de scolari.

Dupa Legea invatamantului primar obligatoriu din 1864, semnata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, situatia invatamantului in cele doua sate se prezenta astfel: Curtisoara-83 scolari, Dobrotinet-101 scolari.

In 1899, sub ministeriatul lui Spiru Haret, s-a construit o scoala cu 4 clase,deservita de un singur invatator. Dupa infaptuirea Romaniei Mari, la 1 Decembrie 1918, s-au creat conditii de sporire a numarului de clase si de invatatori.

Transformarile survenite in structura invatamantului dupa 1944 si reforma invatamantului din 1948 se fac simtite si in reteaua scolilor primare si elementare din comuna Curtisoara (Dobrotinet, Proaspeti si Curtisoara).

Localul actual al Scolii Curtisoara a fost dat in folosinta in anul1972.

Prin sporirea numarului de elevi si de cadre didactice,  in anul 1990, toate trei scolile functionau ca unitati de invatamant de sine statatoare, cu clasele I-VIII si 6 gradinite arondate.

Din anul 2008, prin restructurarea retelei scolare, scolile Dobrotinet si Proaspeti au devenit structuri ale Scolii cu clasele I-VIII Curtisoara, fiind coordonate de la centru.

In prezent, situatia populatiei scolare se prezinta astfel: Curtisoara- 205 elevi (clasele I-VIII), Dobrotinet- 85 elevi (clasele I-VIII), Proaspeti- 19 elevi (clasele I-IV), iar in cele 6 gradinite arondate sunt inscrisi 114 prescolari.

Scoala si oamenii ei, acei dascali de la catedra, au satisfactia misiunii realizate – de a educa atatea si atatea generatii – reflectand astfel dimensiunea invatamantului din comuna Curtisoara.

Dintre personalitatile lumii culturale romanesti, amintim aici pe scriitorul  DAMIAN STANOIU ( 1893 – 1956 ), fiu de tarani din comuna Curtisoara, absolvent al Scolii Dobrotinet. In semn de omagiu, Primaria Curtisoara a infiintat Centrul cultural Damian Stanoiu, in fata caruia a fost ridicat bustul scriitorului.

In cadrul Scolii cu clasele I-VIII Curtisoara isi desfasoara activitatea artistica trupa de teatru „Damian Stanoiu” ( condusa de inv. Elena Tunaru ), care a fost premiata la concursuri scolare de profil.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: